syNRG de podcast
De wereld van een senior interim professional
In deel één van deze podcast bespraken Jack, Frank en Dimitri over hun ervaringen. In de volgende twee delen gaan deze specialisten in op uitdagingen die ze tegenkwamen en hoe ze dit oplosten. Inzichten die jij ongetwijfeld in kunt zetten binnen jouw supply chain carrière. Ooit nagedacht over hoe je effectief omgaat met teamdynamiek? Of neem jij je werk mee naar huis en kom je moeilijk tot rust? Wij zetten een aantal highlights voor je op een rijtje én creëerden een checklist zodat jij meer inzicht krijgt binnen jou gedrag op de werkvloer.
Klaar voor de start?
Je moet bij het begin beginnen. Vooral bij een interim-opdracht is dit een van de belangrijkste stappen om met succes je opdracht te verlaten. Het resultaat wordt dus deels bepaald in het begin! Ten eerste is het belangrijk om de stappen en de doelen scherp te stellen. Frank doet dit bijvoorbeeld door na de introductieperiode een projectcharter op te zetten. Hierin schrijft hij doelen op die hij voor zichzelf heeft en zet hij verwachtingen van de opdrachtgever uiteen. Doordat hij een tijdlijn maakt met een strikte scope-omschrijving behoudt hij controle over de opdracht én voorkomt hij overbelasting.
De kunst van het mensen meekrijgen
Oké, je hebt je doelen voor ogen en het plan is gemaakt. Wat is het volgende dat je nodig hebt? De mensen natuurlijk! Het team is key als het gaat om doorvoeren van veranderingen, benoemt Dimitri. Praat niet alleen met je managers, maar ontdek écht de werkvloer. Zij gaan namelijk werken met de veranderingen. Zonder met ze in gesprek te gaan, weet je ook niet waar de weerstand ligt. Zorg er ook voor dat je teamleden betrekt bij jouw eigen denkproces en overtuig ze door in hun schoenen te staan. Zo heeft jouw tijdelijke collega door dat de veranderingen enkel duurzaam zijn als zij er zelf wat mee doen.
Kleine veranderingen, onvermijdelijke impact
Even onder ons: er bestaat zoiets als timing als het gaat om het introduceren van veranderingen. Breng niet te snel wijzigingen aan in bestaande structuren. Dit leidt vaak tot weerstand! Leef je in bij je collega’s en heb er begrip voor dat medewerkers gewend zijn aan hun oude manier van werken. Door het leren kennen van de medewerkers kun je op gevoel een balans bepalen. Daarnaast moet de organisatie dit ook kunnen dragen. Je hoeft niet altijd grote impact en grote veranderingen door te voeren. Een kleine verandering is altijd een stap in de goede richting.
Kies het juiste
Ben jij een bezige bij en kun je niet wachten om een knallende opdracht neer te zetten? Let dan ook goed op jezelf. Veel interimmers zijn geneigd om zoveel mogelijk uitdagende opdrachten uit te voeren, zonder voor zichzelf een rustmoment in te bouwen. Pas op, want dit gaat ten koste van je gezondheid en privéleven. Frank vertelde ons hoe hij, na het accepteren van een intensieve opdracht, bewust een periode kiest waarin hij opdrachten uitvoert die een lagere werkdruk eisen. Hierdoor behoudt hij de balans. Ook heeft hij hierdoor een moment om stil te staan bij welke werkkeuze, afhankelijk van de levensfase waar hij zich in bevindt, passend is.
Vragenronde!
Check? Stel jezelf deze vragen tijdens je werk en word bewust van gedrag op de werkvloer.
Een goede start is het halve werk.
- Heb ik een projectcharter opgesteld waarin de doelen en verwachtingen van de opdrachtgever helder omschreven staan?
- Heb ik een realistische tijdlijn opgesteld om mijn doelen stapsgewijs te bereiken?
- Heb ik een prioriteitenlijst opgesteld om te zorgen dat ik niet word overweldigd door bijkomende verzoeken?
Om onverwachte veranderingen goed te ontvangen en zelfs te omarmen is flexibiliteit key.
- Heb ik een passende volgorde en tempo voor de veranderingen bepaald, rekening houdend met de veerkracht van de organisatie?
- Ben ik mentaal flexibel genoeg om met onverwachte situaties om te gaan?
- Sta ik open voor het aanpassen van mijn strategie als de organisatie plotseling verandert?
Je team is erg belangrijk als je veranderingen wil doorvoeren. Zorg ervoor dat jouw collega’s zich op z’n gemak voelen voordat je iets wil veranderen.
- Heb ik, naast procesoptimalisatie, ook aandacht besteed aan mijn teamleden?
- Heb ik zicht op de werkdruk en emotionele toestand van mijn team en collega’s?
Betrek je team bij veranderingen.
- Heb ik met de belanghebbenden één op één gesproken om te peilen wat ze van de veranderingen vinden?
- Heb ik de doelen duidelijk gemaakt?
- Heb ik vooraf goede argumenten klaarstaan om verandering te onderbouwen?
- Sta ik klaar om, waar nodig, door te zetten met belangrijke verandering ondanks weerstand?