THE SIDE NOTES


Wat als… je niet direct die droom-baan vindt?

Wanneer je solliciteert is de kans groot dat het niet in één keer lukt; je wordt afgewezen of je wilt zelf niet werken bij een organisatie. Ook voor solliciteren geldt: de aanhouder wint! Toch is het goed om te achterhalen waarom het bij een functie niet is gelukt.

Je komt thuis van een koude kermis

In de vacature lijkt het jouw droombaan, maar eenmaal op gesprek blijk je niet enthousiast te worden van een functie of organisatie. Dat hoort erbij. Ga voor jezelf na; waarom vond je de organisatie niet leuk? Of wat in de functie maakt dat het je toch niet aanspreekt? Als je dit voor jezelf op een rijtje zet, kun je ervan leren. Een volgende keer pik je het op en weet je dat je dit niet wilt.

De andere kant van de medaille: de afwijzing

Afgewezen op jouw CV, motivatiebrief of na een sollicitatiegesprek; dat is even balen. Je solliciteert namelijk niet zomaar, het leek jou een leuke functie en of organisatie. Ondanks alles is het goed om te achterhalen waarom je bent afgewezen. Veel voorkomende redenen voor een afwijzing zijn: - Je hebt niet voldoende ervaring voor de functie; - Je onderscheidt je niet genoeg van andere sollicitanten; - Je hebt onrealistische wensen en eisen. Na een afwijzing kun je bij een volgende sollicitatie hierop anticiperen of kun je jouw zoektocht aanpassen. Mis je bijvoorbeeld specialistische kennis? Kijk of je een online (basis) cursus kunt doen. Of merk je dat je wordt afgewezen op jouw aantal jaren werkervaring? Laat zien in de beschrijvingen van jouw werkervaring waarom jij denkt dat jij voldoende kennis en ervaring om toch in aanmerking te komen voor deze sollicitatie.