Het werk van een Supply Chain manager

In deze editie van 'het werk van een Supply Chain manager': Annie Oude Hengel. Annie vervult sinds 2,5 jaar deze functie bij familiebedrijf Vergeer. We zoomen gedetailleerd met haar in op haar werkzaamheden bij een transitie en wat dat betekent voor een Supply Chain manager.

ERP implementatie

"We zijn twee jaar geleden gestart met het voortraject om een keuze te maken voor een nieuw ERP systeem. In het voortraject hebben we de huidige manier van werken beschreven en van daaruit gekeken hoe we in de toekomst willen werken. Belangrijk hierbij is dat we goed en snel kunnen inspelen op continu veranderende wensen van onze uiteenlopende klanten. Dit kan gerealiseerd worden door naar integrale processen te gaan en meer samen te werken over de afdelingen heen.


Bij de selectie van het nieuwe pakket hebben we onder andere gekeken naar de minimaal benodigde hoeveelheid maatwerk. Het moest een compleet pakket zijn, dat specifieke processen in de kaasbusiness ondersteunt.


Een nieuw ERP-systeem is noodzakelijk, omdat ons huidige Navision systeem verouderd is met veel maatwerk en daardoor een risico vormt voor continuĆÆteit van de business en dan alle processen niet meer voldoende kan ondersteunen."

Video: werken als Supply Chain manager in een transitie

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Van de huidige situatie naar de nieuwe

"We plannen nu op basis van historische gemiddelde verkopen en een actie overzicht in Excel. Planners bepalen op basis hiervan wekelijks hoeveel er verpakt moet worden en hoeveel uren productie dit zijn. Op basis van het verpakkingsplan wordt een plan gemaakt voor de kaasvoorbereiding, het parafineren en het schaven van de kazen. Met behulp van Excel en kubussen worden de activiteiten op elkaar afgestemd en hebben we capaciteitsoverzichten. Voor de planning van grondstoffen en verpakkingsmaterialen maken de planners een eigen plan en op basis van hun plan worden grondstoffen en materialen besteld.


In de nieuwe situatie gaan we werken met een demand plan, we hebben hier sinds een jaar een start mee gemaakt in Excel. Vanuit dit plan gaan we een MRP draaien om in de behoefte aan grondstof, materialen en productie te voorzien.


Daarnaast gaan we werken met PPDS om inzicht te krijgen in de productie-uren en overgangen. Door te werken met het demand plan willen we bereiken dat we binnen Vergeer naar hetzelfde plan kijken."

Over Vergeer

''Vergeer is een familiebedrijf en bestaat inmiddels 85 jaar. Momenteel zit de derde generatie in het bedrijf. Vergeer rijpt, snijdt en verpakt kaas en maakt geraspte kaas onder Vergeer merk, private label en als co-packer.


Per jaar verwerken we meer dan 70 miljoen kilo kaas. Dit doen we verdeeld over drie locaties: Reeuwijk, Woerden en Bodegraven.


Vergeer probeert zich te onderscheiden door flexibiliteit en diversiteit. We hebben dan ook een assortiment van ca. 1500 artikelen, waarbij we gaan van plakje tot blokje, naar kilostukken en alles wat er tussen zit. We verkopen gemiddeld 50% van volume in Nederland en rest is export. We leveren aan retail, business to business en voor een klein gedeelte aan industriƫle klanten.''