NRG-Connect business case

Duurzaamheid bij NRG-Connect

NRG-Connect is een avond opgezet voor en door Supply Chain professionals. Ieder kwartaal heeft deze kennissessie een bepaald onderwerp. Ditmaal: duurzaamheid. Voor deze editie werd de hulp en inspiratie van Kromkommer ingeschakeld. Het platform van Kromkommer pakt voedselversplling aan en zorgt voor inspiratie, samenwerking en concrete acties voor verandering in de voedselketen. Hierin is ingezoomd op hun missie en visie en wat dat betekent voor de Supply Chain. Wat betreft de Supply Chain: er staan ons als professionals nog mooie uitdagingen te wachten. Bekijk de video om een completer beeld hierbij te krijgen.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Kromkommer & de case

Kromkommer

"Kromkommer heeft met hun verhaal laten zien hoe het gesteld staat met de voedselverspilling in ons land. Ongeveer 30% van al ons voedsel wordt verspild, waarvan groente en fruit het grootste deel uitmaakt. De verspilling heeft een drietal oorzaken:

1. Europese wetgeving (appels moeten bijvoorbeeld een diamater hebben van minstens 60 millimeter);

2. De standaarden welke de keten zichzelf oplegt;

3. De kritische consument zelf.

Dat het ook anders kan, werd pas goed duidelijk met een vergelijkbare foto van de groenteschappen van de supermarkten in Zuid-Amerika. Daar wordt veel minder waarde gehecht aan de looks, als het maar lekker is.


Een van de manieren hoe Kromkommer verspilling aanpakt, is door ‘kromme groenten’ te verwerken tot soep. Groenten die niet op ons bord belanden vanwege de ‘looks’ of overproductie, maar waar met de smaak niets mis mee is. Kromkommer zorgt daardoor dat deze groenten alsnog op het bord van de consument terechtkomen. De 'kromme groentesoep' verkoopt Kromkommer in verschillende varianten in foodwinkels, delicatessenzaken en conceptstores door heel Nederland."

Case

"Kromkommer presenteerde tijdens deze avond ook haar uitdagingen op gebied van Supply Chain en Operations. Zoveel kennis en ervaring vanuit verschillende Supply Chain disciplines tijdens zo'n kennissessie, is een ideale kans om te brainstormen over dergelijke uitdagingen. Verdeeld in groepen zijn we aan de slag gegaan om de uitdagingen van Kromkommer te verwerken tot een business case. Aan het einde van deze avond hebben we onze ideeën gepitcht en heeft Kromkommer het beste idee bekroond tot winnaar!"

NRG-Connect

"Tijd voor de strijd tegen de voedselverspilling

"We hebben tijdens deze avond een inkijkje mogen krijgen in sociaal ondernemerschap. Net als iedere andere onderneming heeft Kromkommer een verdienmodel, maar geld verdienen is voor hen niet het hoofddoel. Het is een middel om haar missie te bereiken en voedselverpilling tegen te gaan en mensen anders te laten kijken naar de kwaliteit van groente en fruit. Kromkommer heeft daarin een heel duidelijk doel voor ogen en de manier waarop Kromkommer dit aanpakt, is er een die ik als Supply Chain Professional nastreef in mijn opdracht.


De duidelijke boodschap en overtuigende aanpak om het doel te bereiken. Kromkommer gaat de strijd aan tegen voedselverspilling en heeft na NRG-Connect nog meer enthousiastelingen die met hen die strijd aan willen gaan."