Leverbetrouw- baarheid in de Supply Chain

Op het eerste oog misschien niet het meest 'sexy' onderwerp, maar wel een zeer belangrijk aspect in de Supply Chain. In dit artikel zoomen we in op leverbetrouwbaarheid. Hoe kom je er als bedrijf achter welke leveranciers je moet kiezen om het leverbetrouwbaarheidspercentage zo hoog mogelijk te krijgen en te houden? En hoe meet je het vervolgens? Frank van der Wees, inmiddels 40 jaar actief in de Supply Chain & Quality, vertelt hier meer over aan de hand van praktijkvoorbeelden.

De 'missie'

''To serve our customers in every possible way by ensuring that orders are fulfilled in time, complete, with the right quality, at the agreed price and with the correct documents.

Klanten zijn tevreden als ze de producten als vanzelfsprekend uit het winkelschap kunnen pakken. Daar is heel veel voor nodig. De productie en het transort moeten optimaal samenwerken om de levering te garanderen.''

Hoe doe je dat dan?

''Het kan gaan over een heel breed spectrum van activiteiten. In een notendop kan je spreken over een proces van marktonderzoek, R&D (productontwikkeling), grondstofselectie en leveranciers, inkoop, interne logistiek, productie, keuringsprocessen, opslag, documenten, invoices en uiteindelijk transport naar de eindbestemming. Het R&D proces (productontwikkeling) gaat hier nog aan vooraf, samen met marktonderzoek en nog vele aspecten.


Voor dit artikel beperk ik me tot het proces vanaf productie. Daar is de belangrijke stap in de conversie van grondstoffen naar product. Daar kan veel goed, maar, zoals velen weten, ook fout gaan. Waarom is productie van belang voor Supply Chain en de leverbetrouwbaarheid en welke rol speelt QA daar in?


Aan de hand van een interview zal ik het proces toelichten zoals ik dat de afgelopen jaren meegemaakt heb. Daarnaast geef ik ook handvatten voor het meten van de leverbetrouwbaarheid.''

"Wanneer een order niet aan de standaard voldeed werd deze niet geaccepteerd. In de rol die ik toen had kon ik QA (standaardiseren en borgen) en Supply Chain (Order to Cash proces) combineren."

Interview: leverbetrouwbaarheid in de praktijk

Wat is leverbetrouwbaarheid, welke rol heeft de Supply Chain daarin en wat is de connectie met QA? Vragen die onder andere beantwoord worden door Frank in de onderstaande video.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.