Praktijkcasus Sinaasappelsap


Steeds meer mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Supermarktketen Albert Heijn speelde hier, samen met haar leveranciers Refresco en Louis Dreyfus Company (LDC), op in. Voor AH houdbare sinaasappelsap zetten zij de blockchain technologie in. Zo maakten zij de reis van de plukker tot op de productieband tot in het supermarktschap inzichtelijk.

Voorwaarden van levering

Om een eerlijk product te leveren, kun je niet altijd blind vertrouwen op derden. Het inzichtelijk maken van de eerste stappen in de Supply Chain spelen daarin een sleutelrol. Zo maak je inzichtelijk wat de boer levert, wat de tussenhandelaar ontvangt en wat die handelaar vervolgens weer levert aan de volgende schakel in de keten. Voor de productie van sinaasappelsap moesten de leveranciers aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor dit project werd gevraagd bewijs aan te leveren voor:

  • een eerlijk loon voor de plukker;
  • duurzame omgang met natuur en milieu;
  • een veilig product;
  • een constante kwaliteit en smaak;
  • het bezit van het Rainforest Alliance Certificaat.

Wanneer een leverancier voldeed aan de voorwaarden werd deze onderdeel van de blockchain.

Alle stappen inzichtelijk

Na het inzichtelijk maken van de leveranciers, dienen ook de verwerkingsbedrijven alle verschillende stappen inzichtelijk te maken. Van het ontvangst van de sinaasappels tot de verwerking naar sap tot aan het transport naar de supermarkt.

“Deze blockchain is een continue gezamenlijke inspanning. Een lastigere opgave dan de sinaasappelsap Supply Chain - die met enkele grote partijen overzichtelijk is gemaakt - wordt de appelsap keten. Deze is meer versnipperd. Het zal lastiger worden om afspraken te maken, omdat je met meer (verschillende) partijen te maken hebt.”

Alexander van Assouw, Commercieel directeur Refresco Benelux

Realiseren van Blockchain

Samen met SIM (Supply Chain Information Management) is de blockchain technologie ontwikkeld voor sinaasappelsap. De technologie koppelt de data aan de verschillende stappen in de productieketen. Met als resultaat een volledige en inzichtelijke weergave van de Supply Chain.

Inzicht en vertrouwen

Het inzichtelijk maken van alle stappen en vertrouwen op elkaars data creëert een transparante keten. Een die het vertrouwen en de interactie tussen ketenpartners vergroot. Niet alleen tussen de ketenpartners, maar ook voor de consument is het volledige proces inzichtelijk gemaakt. In samenwerking met Albert Heijn maakte SIM een visuele weergave van de reis die de sinaasappelsap aflegt. Bekijk de infographic via deze link.

Voordelen voor consumenten

Naast de beschikbare informatie voor de Supply Chain, is de keten ook inzichtelijk gemaakt voor de consument. In samenwerking met Albert Heijn maakte SIM een visuele weergave van de reis die de sinaasappelsap aflegt. Op de verpakking staat een QR-code, wanneer de consument deze scant verschijnt de infographic. Voor de consument heeft Albert Heijn een bedankfunctie toegevoegd. Zo is niet alleen inzichtelijk wie de sinaasappels voor het pak sap heeft geplukt, maar kan de consument hem of haar ook bedanken.

Voordelen Refresco

“Door alle details inzichtelijk te maken - van boomgaard tot fles - begrijpen consumenten hoe de duurzame sapketen bij LDC in elkaar zit. Bij LDC zijn we overtuigd van de enorme mogelijkheden die het gebruik van deze technologie biedt om digitale transformatie mogelijk te maken.”

Murilo Parada, Hoofd LDC Juice Platform